Proiectul este finanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională şi de la bugetul de stat prin PROGRAMUL OPERAŢIONAL REGIONAL 2014-2020, Axa Prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritatea de Investiţii 10.1 – Investițiile în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare.
Beneficiar proiect : UAT JIBOU
Obiectivul general principal al proiectului este îmbunătățirea calității infrastructurii educaționale a liceului tehnologic Octavian Goga pentru crearea condițiilor unei pregătiri profesională de calitate, în conformitate cu cerințele pieței muncii.
Infrastructura educațională este esențială pentru dezvoltarea profesională, intre nivelul de dezvoltare a capacităților forței de muncă și existența spațiilor și dotărilor necesare formării unor deprinderi, abilități și cunoștințe existând o relație de cauzalitate directă. Clădirile, sălile de clasă, laboratoarele și dotările- într-un cuvânt, infrastructura educațională- constituie elemente vitale ale mediilor de învățare din școli. Rezultatele cercetărilor în domeniu sugerează că infrastructura de foarte bună calitate conduce la îmbunătățirea predării, a rezultatelor școlare ale elevilor și reducerea abandonului școlar.
În acest context, se preconizează că, prin crearea condițiilor unei pregătiri profesionale de calitate, adaptată cerințelor pieței muncii, unitatea de învățământ- Liceul Octavian Goga- va deveni mai atractivă pentru elevi determinând creșterea gradului de participare la învățământul profesional și tehnic (contribuție la OS 10.2).
Obiectivele specifice ale proiectului sunt :
- Reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii în care se desfășoară cursurile (Corp B ,,Clădire Internat,, clădire existentă).
Liceul Tehnologic ,,Octavian Goga’’, cuprinde următoarele forme de învățământ: primar- cu clasele pregătitoare -IV; gimnazial -clasele V-VIII; liceul tehnologic- clasele IX-XII; învățământ profesional cu durata de 3 ani- clasa a IX- a, a X-a și a XI.
Elevii din clasele IX-XII, învățământ liceal și profesional își desfășoară activitatea în cadrul unei clădiri căreia i s-a schimbat destinația din clădire internat în clădire pentru săli de cursuri.
Clădirea internatului a fost dată în folosință în anul 1974, se prezintă ca o construcție P+2E, cu fundații din beton armat, structura de rezistență alcătuită din cadre de beton armat, pereți de închidere și de compartimentare din zidărie de cărămidă cu goluri verticale, planșee din beton armat, șarpantă din lemn de stejar ecarisat, învelitoare din țigla profilată. Internatul a fost construit ca să satisfacă nevoile unui număr de 160 elevi, însă nu au mai fost solicitări pentru cazarea în internat. În plus, având în vedere creșterea numărului de elevi, s-a ajuns la necesitatea schimbării destinației trasformând clădirea în Clădire de învățământ cu Săli de clase. Clădirea a fost transformată în corp de clădire cu caracter educațional în anul 2000. După realizarea schimbării destinației clădirii, nu s-a intervenit deloc asupra acesteia, respectiv nu s-au făcut recompartimentări ale spațiilor existente, menținându-se încăperile existente, deși acestea nu corespund din punct de vedere al suprafețelor sau al finisajelor cu necesitățile procesului educațional.
Prin proiect se propun o serie de lucrări de intervenție asupra clădirii și achiziția de dotări necesare, având ca rezultat o clădire modernă dotată și adaptată nevoilor procesului de învățământ.
- .Modernizarea clădirilor și dotarea acestora pentru activitățile practice (Corp C Clădire Atelir clădire existentă)
Clădirea în care funcționează în prezent atelierele este o construcție cu regim de înălțime parter, cu suprafața construită de 152 mp și aflată într-o stare de degradare avansată. În cadrul clădirii nu există grupuri sanitare, condițiile fiind improprii desfășurării activităților educaționale.
Suprafața este insuficientă pentru a asigura condițiile desfășurării activităților practice pentru toți elevii. Din acest motiv, pe lângă modernizarea clădirii s-a propus și extinderea acesteia prin etajare.
Atelierele și laboratoarele care vor funcționa în această clădire vor fi dotate cu echipamente moderne, care să asigure elevilor școlii profesionale și liceului o pregătire practică corespunzătoare.
- Amenajarea accesurilor la spațiile construite/modernizate și a zonelor adiacente acestora.
Amenajările propuse constau în:
-realizarea accesului la sala de sport și regularizarea văii pentru asigurarea protecției împotriva inundațiilor.
-realizarea unui zid de sprijin pentru protejarea clădirii. Datorită vechimii lucrării, a calității necorespunzătoare a liantului și a unor viituri mari, s-a erodat terenul de la baza zidului existent și zidăria iar acesta a cedat, răsturnându-se în albie. În aceste condiții este pusă în pericol rezistența și stabilitatea clădirii propusă a fi executată ( Sala de Sport), fiind necesară și oportuna intervenția pentru refacerea protecției de mal în zona clădirii.
Amenajarea exterioare:
-amenajarea curții de recreație inclusiv mobilarea acesteia cu mobilier stradal;
-curtea de recreație se va asfalta în totalitate și se va marca corespunzător pentru activitățile festive. În zona Sălii de Sport se vor realiza accese pietonale, spații verzi și se va monta mobilier stradal. Realizarea împrejmuirii parcelei pe care se amplasează sala de sport cu panouri de gard montate pe stâlpi din țeava neagra cu dimensiunea 60x60mm și înălțimea de 1.80 m.
- Construirea unei săli de sport moderne și dotată inclusiv pentru elevi cu cerințe speciale.
În cadrul unității de învățământ orele de sport se desfășoară în cadrul unei săli de sport improvizate.
În acest context, construirea unei Săli de sport este foarte necesară. Sala de sport propusă va conține dotările și facilitățile necesare desfășurării unor activități eficiente si in plus va fi dotată și pentru elevii cu cerințe speciale.
Rezultate :
- Reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii în care se desfășoară cursurile (Corp B ,,Clădire Internat,, clădire existentă).
- Reabilitarea clădirii printr-o serie de lucrări de intervenție și achiziția de dotări necesare, având ca rezultat o clădire modernă dotată și adaptată nevoilor procesului de învățământ.
- Modernizarea clădirilor atelierelor și dotarea acestora pentru activitățile practice ( Corp C Clădire Atelier existentă).
- Amenajarea accesurilor la spațiile construite/modernizate și a zonelor adiacente acestora.
- Construirea unei săli de sport moderne și dotată inclusiv pentru elevi cu cerințe speciale
Impactul investiției la nivel local
1. Prin proiect sa realizat reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii în care se desfășoară următoarele activități:
-desfășurarea cursurilor în Corp B ,,Clădire Internat,, clădire existentă;
-activități practice în Corp C Clădire Atelier existentă;
2. Construirea săli de sport moderne și dotată inclusiv pentru elevi cu cerințe speciale.
Valoarea totala a proiectului este de 13.218.319,31 lei din care:
- valoarea totala eligibilă este de 9.867.835,94 lei;
- valoarea eligibilă nerambursabilă este de 9.670.479,22 lei (din care FEDR 8.387.660,54 lei, buget naţional 1.282.818,68 lei);
- valoarea cofinanţării eligibile a benenficiarului este de 197.356,72 lei;
- valoare neeligibilă, inclusiv TVA neeligibilă este de 3.350.483,37 lei.
Data inceperii proiectului : 02.12.2020
Data finalizării proiectului :31.05.2024
Numărul contractului de finanţare : 6363/02.12.2020
Cod SMIS proiect :122405