Din 09.02.2024
ROMÂNIA
JUDEȚUL SĂLAJ
ORAȘUL JIBOU
HOTĂRÂREA NR.25
Din 09.02.2024
privind aprobarea documentației tehnico-economice faza PTH și a actualizării indicatorilor tehnico economici pentru obiectivul de investiții: „Reabilitare si reorganizare functionala sediul Primariei si reamenajare piata Unirii”, in urma realizarii proiectului tehnic
Consiliul local al orașului Jibou,
Având în vedere:
–Referatul de aprobare al primarului orașului Jibou nr. 1460 / 07.02.2024;
-Raportul de specialitate nr.1461 / 07.02.2024 al Compartimentului, management de proiecte și achiziții publice privind aprobarea documentatiei tehnico-economice faza PTH si a actualizarii indicatorilor tehnico economici pentru obiectivul de investiții: „Reabilitare si reorganizare functionala sediul Primariei si reamenajare piata Unirii”, in urma realizarii proiectului tehnic
-Avizele favorabile ale comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului local;
-HCL 132/10.08.2023 privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici faza DALI
-Finalizarea documentației tehnico-economice faza PTH pentru obiectivul de investiții „Reabilitare si reorganizare functionala sediul Primariei si reamenajare piata Uniri”
-POR NORD-VEST 2021-2027 – ghidul solicitantului-versiunea 3 publicata la data de 29 ianuarie 2024-Sprijinirea eficientei energetice in cladirile publice, inclusiv cladiri de patrimoniu
Potrivit prevederilor:
-Art. 44-46 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale cu modificările și completările ulterioare;
-H.G nr.907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul cadru al documentațiilor tehnico – economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice;
-Legea nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, cu modificările și completările ulterioare;
Văzând prevederile art. 129 (2) lit.b coroborat cu art.129 (4) lit.d, art.139 (1,3) din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare ;
În temeiul prevederilor art.196 (1) lit.a din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ cu modificările și completările ulterioare;
HOTĂRĂȘTE:
ART.1 Aprobarea documentației tehnico-economice faza PTH și actualizarea indicatorilor tehnico economici, inclusiv anexa privind descrierea sumară a investiției propusă a fi realizată prin proiect pentru obiectivul de investiții: „Reabilitare și reorganizare funcțională sediul Primăriei și reamenajare piața Unirii”, în urma realizarii proiectului tehnic, conform anexei parte integrantă din prezenta.
ART.2 Cu ducerea la îndeplinire a prezentei se încredințează primarul orașului Jibou și Compartimentul management de proiecte și achiziții publice.
ART.3 Prezenta se comunică cu :
-Instituția Prefectului -județul Sălaj
-Primarul orașului Jibou
-Compartimentul management de proiecte și achiziții publice
-Serviciul buget, finanțe, contabilitate, impozite și taxe locale
-Publicitate /dosar de ședință
PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ, CONTRASEMNEAZĂ
PAȘCALĂU VLAD ANDREI SECRETAR GENERAL
TEGLAȘ RODICA
Anexă la HCL nr.25/09.02.2024
Descrierea investitiei:
DESCRIEREA SITUATIEI EXISTENTE
Sectorul construcțiilor este la nivel mondial un consumator important de energie și un generator major de gaze cu efect de seră. În UE, aproximativ 40% din energie este consumată în acest sector. Din acest motiv, îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor este un obiectiv important la nivelul politicilor UE. O proporţie însemnată de energie consumată în clădirile administrative și social culturale este pentru încălzire. Acest lucru este observat în special în multe ţări UE, inclusiv în România, datorită unui stoc de imobile edificate fără protecție termică în perioada anilor 1960.
Infrastructura sistemului national de clădiri publice e compusa în cea mai mare parte din cladiri vechi, (o buna parte din clădiri au fost construite înainte de anul 1970). Aceste clădiri au proprietăţi termice scazute.
Potenţialul de reducere a consumului de energie în clădirile publice ar putea fi tradus în economii semnificative de combustibil convențional. În clădirile din România consumul specific de căldură şi apă caldă menajeră este dublu faţă de cele din Europa de Vest, şi, prin urmare, există o rată ridicată de emisii a poluarii.
Clădirea Primăriei a fost construită între 1906 și 1907, în același timp cu cea a judecatoriei. La început a fost sediul băncii de economii, iar după război a devenit școală. În această perioadă primăria funcționa în clădirea poliției, mutându-se abia în 1974 în actualul sediu. În momentul de față clădirea are destinația de „Sediu al Primăriei Jibou, Consiliul Local și Trezoreria Orașului Jibou”.
Clădirea se află într-un stadiu avansat de degradare, nu îndeplinește condițiile de performanță energetică recomandate.
Fațada principală a fost renovata în anul 2009, însă elemente arhitecturale ornamentale, fațada posterioară și fațadele laterale se află într-un stadiu avansat de degradare, instalatiile sanitare nu corespund cerintelor actuale, prezintă discontinuitate a lucrărilor de renevoare efectuate în spațiile interioare, elementele structurale sunt într-un stadiu bun din punct de vedere al stabilității construcțiilor, clădirea prezintă însă avarii serioase la nivel de finisaje, tâmplării și șarpantă.
Au fost păstrate registrele profilate ale cornișei, elementele arhitecturale ornamentale, precum brâuri, bolți, frontoane și alte ornamnete aplicate, dar din cauza renovării incorect realizate, au aparut scorojiri și desprinderi ale finisajelor aplicate pe aceste elemente. Încăperile de la parter cât și cele de la etaj se află în stadii diferite de renovare sau degradare .
OBIECTIVE PRECONIZATE A FI ATINSE PRIN REALIZAREA INVESTIŢIEI PUBLICE
Prin implementarea proiectului se urmărește atingerea urmatoarelor obiective:
- îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii
- reabilitarea și reorganizarea funcțională clădiriilor pentru sporire confortului interior
- păstrarea aspectului istoric al centrului orașului și punerea în valoare a arhitecturii ce oferă identitate locală
- reducerea consumului de energie finală în clădire;
- scăderea gazelor cu efect de seră, cu efect pozitiv asupra schimbărilor climatice;
- consumul anual de energie primară;
- consumul anual specific de energie pentru încălzire;
- consumul anual specific de energie;
- gestionarea inteligentă a energiei și utilizărea energiei din surse regenerabile în clădiri;
- creșterea independenţei energetică a României;
Prin creşterea performanţei energetice a clădirilor publice, pe termen scurt şi mediu, se degrevează bugetul statului de cheltuielile cu combustibilul convenţional utilizat, se reduc cheltuielile cu întreţinerea clădirilor, se asigură susţinerea agenţilor economici din domeniul construcţiilor şi se creează noi locuri de muncă.
SOLUŢIA TEHNICĂ, DIN PUNCT DE VEDERE TEHNOLOGIC, CONSTRUCTIV, TEHNIC, FUNCŢIONAL-ARHITECTURAL ŞI ECONOMIC
REABILITAREA ACOPERIȘULUI
Refacere finisaje interioare și exterioare și repararea elementelor de construcție ale fațadei care prezintă potențial pericol de desprindere și/ sau afectează funcționalitatea clădirii
Izolarea termică a fațadelor – parte opacă
Izolarea termică a fațadelor – parte vitrată: Inlocuirea integrala a tamplariei exterioare existente cat si parte vitrată, inclusiv a celei aferente accesului în clădire.
Termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existentei şarpantei
Termoizolarea planşeului pe sol/ termoizolarea planșeului peste subsol= Izolarea termică a plăcii pe sol,
Înlocuirea centralei termice proprii
Inlocuirea corpurilor de incalzire existente cu radiatoare
Înlocuirea instalaţiei de distribuţie a agentului termic pentru încălzire:
Reabilitarea si modernizarea circuitelor electrice pentru iluminat
Înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață
Instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mișcare/prezență, acolo unde acestea se impun pentru economia de energie
Instalarea unui sistem de producere a energiei electrice prin intermediul panourilor fotovoltaice
Refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenție
Pe amplasament nu există monument istoric /de arhitectură, sau situri arheologice. Terenul este inclus in zona de constructii protejate precum si constructia in sine este o constructie protejata astfel se vor lua toate masurile necesare date de institutiile publice competente (DJCNP Salaj)
Deoarece, prin realizarea lucrărilor de intervenție propuse se realizează extinderi ale clădirii însă acesta facilitează doar zonele cu relația cu publicu,l nu se produce o creșterea numărului de persoane pe care clădirea le deservește – nu sunt necesare alte tipuri de utilități față de cele existente.
În urma realizării lucrărilor de intervenție propuse, nu se vor depăși consumurile inițiale de utilități. În plus, este de remarcat faptul că prin aplicarea tuturor soluţiilor propuse se obţine o reducere substațială a consumului de energie.
La realizarea obiectivului s-a propus utilizarea de materiale și echipamente cu agrement de mediu și consum redus de energie.
Implementarea masurile de intervenție propuse va conduce la reducerea impactului asupra mediului, respectiv reducerea amprentei de carbon a mediului construit prin scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Beneficiile directe ca urmare a aplicarii solutiilor tehnice din documentatia tehnico-economica este eficientizarea consumului de resurse şi de energie.
Ca urmare a aplicarii solutiilor tehnice din documentatia tehnico-economica vor fi satisfacute urmatoarele obiective privind utilizarea sustenabilă a resurselor naturale la nivelul amenajării:
- protecția resurselor;
- conservarea mediului natural;
- sănătatea, confortul și bunăstarea utilizatorilor;
- protecția mediului.
Durata de realizare a obiectivului (executia lucrarilor): 11.5 luni
Indicatori financiari conform devizului general:
Valoare fara TVA | TVA | Valoare cu TVA | |
TOTAL GENERAL | 15.918.976,61 | 2.981.933,05 | 18.900.909,66 |
din care: C+M (1.2+1.3+1.4+2+4.1+4.2+5.1.1) | 9.420.829,41 | 1.789.957,59 | 11.210.787,00 |